22 Eylül 2015 Salı

Karadeliğe Düşerseniz Ne Olur? ve En Büyük Karadelik

          TÜBİTAK'ın sıkı bir takipçi olarak Bilim Teknik'i almıştım. Eylül 2015 sayısını. Bayağı geç oldu ama her zaman şunu demeli insan: Zararın neresinden dönülse kardır.
***Ayrıca bunu tanıtım yazısı olarak sayın çünkü kendisi sadece 5 TL; TÜBİTAK her zaman mükemmel fiyatlara sahip olmuştur.
     Orada bir yazı okudum; Mahir E. Ocak mükemmel bir biçimde ve anlaşılır bir dille yazmış, kafamdaki en derin soru işaretini şak diye çözüverdi. 
     Anladığınız üzere bu konuda bayağı bir şey okumuş, dinlemiş ve araştırmıştım ama her zaman ufak soru işaretler -giderek büyüyorlar- kalıyor insanın kafasında. O yüzden şimdi o yazının özetini, genel olarak altını çizdiğim yerlerini yazacağım. Zaten yazının tamamı da bir sayfacıktı.

(Bu arada karadeliklerin ışığı-300.000 km/s - bile çektiğini biliyorsunuz değil mi??? Bilmeyen yoktur herhalde zaten, ne olur ne olmaz diye dedim.)

Bu kez bol bol resim koyacağım.Çünkü...
Karadelikler bir harika dostum! :)
 Şu güzelliğe bir bakın da vurulmayana bir tane  çekip vurun!

     ''Bir nesnenin olay ufkunu geçerek bir karadeliğe düştüğünü düşünelim. İlk başlarda bu durumun farkında olmayacak ve kendisini olay ufkunun dışında olduğu gibi gözlemlemeye devam edecektir. Ancak olay ufkunun içindeki şeyler dışarıdan gözlemlenemez.


     Fizik yasaları kullanılarak yapılan basit bir hesap karadeliğin olay alanındaki kütleçekim alanının büyüklüğünün olduğunu gösterir.

  K= c üssü 4/4GM 
(Bilgisayarcı varsa aranızda affedin, bilmiyorum düzgün yazmasını; rezil oldum!! :) )


Sen ne kadar güzelsin öyle...

     Karadeliğin kütlesi arttıkça olay ufkundaki kütleçekim alanının büyüklüğü azalır. Bu durum büyük kütleli karadeliklerin olay ufkundaki kütleçekiminin çok zayıf olabileceği anlamına gelir. Ancak genel görelilik kuramı, olay ufkunu geçen bir cismin sürekli karadeliğin merkezine doğru yol almaya devam edeceğini söyler. Cisim büyük bir kütleçekim alanının içine girer ve bu durumun etkileri hissedilmeye başlar.



     Makroskobik bir cismin farklı noktaları çekim merkezine farklı uzaklıklarda olduğu için, hissedecekeleri kütleçekim alanları da farklı olacaktır. Çekim merkezine daha yakın olan noktalar daha büyük bir ivmeyle merkeze doğru hızlanacakları için cisim esneyecektir. Cisim merkeze yaklaştıkça farklı noktalara etkiyen kütleçekim kuvvetleri arasındaki fark giderek artacak ve eninde sonunda kütleçekimi cismin parçalanmasına neden olacaktır.''
(Bu paragrafa bayılıyorum, orijinalini daha da çok seveceksiniz!)

                                                         Bu da karadeliğin örtüsü, örgüsü, yapısı, fiziksel şekli...            Artık ne derseniz... O kelime bir türlü aklıma gelmedi gecenin bir yarısı... :(


Bu kadar yazdıktan sonra da en büyük karadeliğin Temmuz 2015'te bulunduğunu söylemekten kıvanç duyarım efenim.









  (resim yanlış olabilir) 
CID-947 Galaksisi'nin merkezindeymiş. Güneş'in yaklaşık 7 milyar katı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Güneş'in Dünya'nın 109 katı büyüklüğünde olduğu dikkate alındığında keşfedilen kara deliğin, Dünya'dan 763 milyar kat büyük olduğu hesaplanıyor. 
 Büyük Patlama'dan yaklaşık 2 milyar yıl sonra meydana geldiği sanılan kara deliğin, 11,7 milyar yaşında olduğu tahmin ediliyor. 
Araştırma ekibi, keşfedilen kara deliğin çevresindeki galaksinin kütlesinin 10'da birini oluşturduğunu da ortaya çıkardı. (WOAAAAAAAAA!!! -üç ünlem koyacağım tek konu budur herhalde!)
Kara delikler, genellikle merkezinde bulunduğu galaksinin kütlesinin yüzde 0,2 ya da 0,5'ini oluşturuyor.

Aynı zamanda diğerlerinden farklı olarak merkezinde bulunduğu galaksiden daha hızlı genişleyen kara delik, gök bilimciler arasında şaşkınlığa neden oldu.
Bilim adamları, şimdiye kadar kara deliklerin çevrelerindeki galaksilerle aynı hızla ya da daha yavaş büyüdüğünü, sadece yeni oluşan galaksilerin merkezindeki kara deliklerin hızla genişlediğini varsayıyordu. 


Araştırmaya katkıda bulunan İsviçre Federal Enstititüsü'nden Benny Trakhtenbrot, "Normal boyutlardaki bir galakside devasa bir kara delik ortaya çıkardık. Bu kara delik, çevresindeki galaksiyi şimdiye kadar rastlamadığımız bir hızla yiyor. Keşif, galaksilerin oluşumuyla ilgili halihazırdaki modelleri yeniden gözden geçirmemize yol açacak" dedi. (ntv.com.tr)



Bu resmi bir ara ekrana koymuştum, o kadar büyüklükte ve yakınlıkta baktıkça tırsıyordum... *_*



Merhaba güzellik!
Mükemmel.
Fantastik.
İnanılmaz.
'Ben tesadüf eseri değilim, olamam!' diye haykırıyor, duymuyor musunuz?!
Ahengiyle dönmeyen baş varsa muhtemel konuyu daha çakamamştır...
Bence anlamayanlar varsa eğer, bir an önce anlamaya çalışsınlar yoksa karadelik çekip uzatıyormuş ya, o bir türlü düşmeyen köşeli jetonlarınızı alır, daha da çeker uzatır da kalırsınız öyle. 
Bakmaktan başka bir şey yapamazsınız. Görmek değil, yalnızca bakmak. :)
Hem de öyle bir çeker ki...
Karadelikleri uzun süredir araştıran varsa eğer, anlamışsındır beni. :)



Ahh, iyi geldi, özlemişim karadelikleri çoook çokk... 
Canımsınız karadelikler canım!

Allah'a emanet olun, bilimle kalın!
Hoşçakalın!



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder